Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies. Ces derniers assurent le bon fonctionnement de nos services. En savoir plus.

- Page 4

  • Visita a l' Abri Pataud, per Paulette Andre ( 4)

    falaise.jpgSeguida de la visita ...

    La vena 7 (_30 000 ans) presenta 3 fuòcs successius, suggerant de demoranças de pauc de temps. Los fuòcs èran claufits de galets de ribièra desgalhats per la calor. Benlèu que èran calfats per tal de servir de radiator. Aquel ensemble a permetut la reconstitucion d'una cabana : saique, èra cobèrta de pèls de rèn, pèls que èran utilizadas tanben per la confeccion dels vestits. Aquel abitat testimónia d'una vida sociala organizada : l'abric serviá benlèu de pausa per una o mai d'una familha.

    Los sègles se seguisson, los climats cambian, lo gèl desagrega lo cobèrt e la paret de l'abric ; los rocàs abausonats e las fonzilhas eolianas s'amontairan ; lo nivèl del sòl s'enauça....

    Puèi, un periòde de 7000 ans coneis una segonda civilisacion amb de novèls arribaires : los Gravettiens. Son d'artesans de tria. Se servisson de burins e de pics pesucs per talhar d'objèctes de mai en mai leugièrs e desfilats. Se son trobats mai de 4000 esplechs de pèira al nivèl gravettien... Los progrès tecnics son indeniables.

    Al nivèl 4 (_28 000 ans), entremièg los objèctes utillitàrias aparéisson de causas d'ornament, de pendelòtas de pèira, de cauquilhas, d'evòri, de dents perforadas. De gredons d'òcre, de brigalhs de caolin, de bocins de manganès, fan pròva que los estatjants dessenhavan. D'aquel temps, Pataud èra lo luòc d'una activitat intensa. Se tròban tanben de cauquilhas marinas : quò mòstra que l'òme s'es desplaçat e benlèu que a fach d'escambis emb d'òmes venent de mai luonh. L'evòri de mamot es rar, çò que sembla denotar que la caça al mamot se fasiá pas ; se sufisiá de recuperar de defensas sus un cadavre per far de paraduras.(de segre)

    Paulette André

  • L'invité, lo convidat de Meitat-chen, meitat-pòrc dau diumenc 20 de decembre 2015

    SDC15343.JPGJoan-Pau Verdier e Marçau Peironi nos informan que lo tema de l'emission de diumenc 20 de decembre a 11 oras sur França Blu Perigòrd sera los contes de Nadau e la legida d'un conte de Roland Berland dich per l'autor se-mesme, seguit d'un omenatge a quel fin contaire que dispareguet i a pas gaire.

    Meitat chen , Meitat pòrc , chasque diumenc a 11 oras  sur França Blu Perigòrd!

    Veiqui lo ligam vers França Blu Perigòrd

    France-Bleu Périgord

    e lo ligam vers lo site de Joan-Pau Verdier

     

  • Dédicace trois auteurs à Leclerc Trélissac

    Samedi 19 décembre à partir de 15 h , la librairie de l'Espace Culturel Leclerc de Trélissac recevra les écrivains occitans Micheu Chapduelh, Joan Ganhaire et Jan-Peire Reidi pour une séance de dédicace de leurs œuvres.

    Une occasion rare de rencontrer et de « platusser » au même endroit avec trois des grands auteurs occitans périgourdins actuels