Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies. Ces derniers assurent le bon fonctionnement de nos services. En savoir plus.

Daus professors d'occitan a la rencontra de la cultura lemosina per Jaumeta Beauzetie

Regents calandretas a Perigüers.jpgLa setmana dau 10 au 14 de feurier 2020, l'establissament d'ensenhament superior occitan « APRENE » de Besiers era en desplaçament en Dordonha per sensibilizar una quinzena de professors de Calandretas (ensenhament laïc immersiu occitan) a la varianta lemosina de la lenga d'òc.

De nombrosas rencontras fugueren organizadas per presentar la lenga, la poesia de Marcela Delpastre o ben « l'importança de la cultura per lo desvelopament economic de la region » emb l'intervencion de Joan Ives Agard ò « La linga occitana e sa literatura dins lo miralh anglés » presentat per Jan Peire Reidi... ò d'enquera per parlar d'escritura coma Joan Ganhaire. Per ma part, deviá projetar las pinturas de Pierre Rapeau dau « Bòsc dau Leberon » a Ajac per parlar daus personatges de nòstres contes lemosins.

Velhada qu'aguí beucòp de plaser a animar dins «quel ostal, bastit de gròssas peiras, a la cima d'un causse … lo fuòc de lenha esclairava dins lo canton... » coma dins lo temps per parlar daus lops e autres leberons ! Mai çò que m'enchantet lo mai, era de discutar tota la serenada nonmas en occitan coma quilhs jòunes professors venguts de tot lo país e d'auvir l'accent doç de Provença, rocalhos de Bigòrra, clar de l'Auda ò choitonat dau Lemosin.. Pensí au poema de Bernat Lesfargas : « poema de pas res », que parla dau plaser d'auvir la lenga

 « per que mon còr bategue

amb son ritme prigond

e drud

per que dins mas aurelhas

nisen las sarralhièras »... *

Seguet un plan bon repas preparat per quauques estagiaris e trinqueren a la santat de nòstra lenga que se resviscòla brin a brin, pitit a pitit, chic a chic, drin a drin, pauc a pauc gràcia a 'quel ensenhament immersiu creat a Pau en 1970. Aura, per l'annada escolara 2019-2020, lo movament Calandreta compta 64 escòlas, 4 collègis e 1 licèu, quasi 4000 escolans !.

En mai 225 ensenhaires e 350 emplegats non ensenhaires (ASEM, animators, secretàris, bibliotècaris, salariats de las federacions despartamentalas e regionalas, de la Confederacion, daus organes de formacion). Qu'es totjorn un començament e sembla que la gent comencen de comprener l'importança de balhar de las raiç  aus escolans !

Una serada plan chalurosa e richa que balha de l'esper !

Jaumeta Beauzetie

*Poema de pas res de Bernat Lesfargas dins « la brasa e lo fuòc brandal »

(afin que mon cœur batte

à son rythme profond

et dru

que dans mes oreilles

nichent les mésanges...

Les commentaires sont fermés.